מאז זכה סהל אלדבסאן בפרס השחקן הטוב ביותר בפסטיבל ההצגות "מסרחיד" לפני שנתיים, ההצגה "עבדו" בכיכובו הופכת עולמות במגזר הבדואי והישראלי. עבדו היא הצגה משותפת של תיאטרון "אלמהבאש" רהט ותיאטרון הנגב במ.א. אשכול. ההצגה מספרת על ילד בעל פיגור שכלי קל, שאנו רואים אזוק בחצר. ביום הולדתו ה-24 הוא מתעמת לראשונה עם אביו על היחס שזכה לו במהלך השנים.
"עשרות שנים באים ומטיפים לחברה הבדואית כיצד להתנהג, ואף אחד לא יצר שינוי, כמו ההצגה הזאת שנכנסת בבטן," מספר קאיד אבו לטייף, שכתב וביים את ההצגה בשיתוף עם איסי ממנוב נוריאל, מנהל תיאטרון הנגב.
"במגזר יש ריבוי של נישואין בתוך המשפחה. גם אני נשוי לבת-דודתי ויש לנו ילדה הסובלת מתסמונת חריגה (טרנר, הפסקת הגדילה הטבעית בגיל שנתיים). תמיד החביאו את החריגים, קשרו אותם בחצר. זרקו אותם במוסדות. בשנתיים שחלפו אפשר לראות שינוי משמעותי במגזר הבדואי. הורים כבר מוציאים את הילדים החריגים איתם מהבית לפעילויות במתנ"ס ולשמחות. כל הנושא של ההזנחה במוסדות עלה לתודעה הציבורית, ולא רק במגזר הבדואי."
ההצגה "עבדו" זוכה להצלחה גם בתיאטרון דובר העברית. "השתתפתי בכתיבה מתוך המקום האוניברסלי-ישראלי של התמודדות בין אב-לבנו, התמודדות המוכרת לכל אחד מאיתנו," אומר איסי ממנוב נוריאל, ששותף לכתיבת רובן של הצגות אלמהבאש ומשחק בהצגה זו את האב של של עבדו. "בדמות האב אני חוזר לתהליך הכתיבה, חוזר לליבה שממנה כתבתי את המחזה, נקודת רתיחה שאינה ניתנת להסבר, ומגלה מעינות של רגש נפרצים: על אבא שלי שנפטר לפני 4 שנים, על אימא שלי שהחיים היכו בה כל-כך חזק שהפסיקה לחייך, על החשש מלהיות אב לבנים (למרות גילי המבוגר 48, אני אב טרי לשני בנים, 4 ו-1.5).
כאמור את עבדו משחק סהל אלדבסאן, שזכה בתפקיד זה בפרס השחקן הטוב ביותר בפסטיבל מסרחיד. השחקן העסוק הופיע גם בתפקיד אורח בסדרה "כבודו" של yes שהופצה ברחבי העולם.
תיאטרון "אלמהבאש" – הינו התיאטרון העירוני רהט, תיאטרון מקצועי שנוסד ב-2006. הפקות התיאטרון מבוססות על חומרים מקוריים הלקוחים מחיי החברה הבדואית.
התיאטרון פועל כתיאטרון בדואי-ישראלי ומציג בערבית ובעברית.
אולם הבית של התיאטרון הינו במתנ"ס רהט. בימים אלו פועלים בעיר רהט להקמת היכל תרבות שיהיה אולם הבית של התיאטרון.
ב-1992 הכריז האו"ם על ה-3 בדצמבר כעל יום עולמי לעידוד, טיפוח וקידום זכויותיהם של נכים ומוגבלים בכל רחבי העולם, ללא הבדל דת, לאום, גזע ומין. בעולם חיים כ-1 מיליארד בני אדם עם נכות כלשהי – מדובר ב-15% מאוכלוסיית העולם.
עבדו
הצגה של תיאטרון 'אלמהבאש' הפועלת כמחלקה בתיאטרון הנגב.
מנהל אומנותי: קאיד אבו לטייף
מייסד ויו"ר העמותה: מחמוד אלעמור
מנהל כללי: איסי ממנוב נוריאל
כתיבה ובימוי: קאיד אבו לטייף, איסי ממנוב נוריאל
עריכה מוסיקלית: דורון שלום. תאורה: ניסן קלדרון
תנועה: שרון עטון מורלי
עבדו – סהל אלדבסאן; אכרם – איסי ממנוב נוריאל
מנהלטכני: חלילאלעמור
צוותא, אבן גבירול 30 תל-אביב
יום ד', 05/12/2018, שעה 20:30
כרטיסים במחיר 50 ₪ בקופת צוותא 03-6950156.
