חזרה

למי זה מיועד

לבגיר המתגורר כדין ובקביעות בישראל, שיכול לבטא את רצונו ולקבל החלטות בענייניו בעצמו, אך זקוק לתמיכה בקבלת מידע ובהבנתו – למשל מול בנקים, חוזים או גורמים רפואיים. לא ניתן למנות תומך החלטות למי שכבר יש לו אפוטרופוס או ייפוי כוח מתמשך בתוקף באותו עניין.

מה הזכות כוללת

בשונה מאפוטרופוס, תומך ההחלטות אינו מחליט במקום האדם אלא מסייע לו לקבל מידע מגופים שונים, להבין את החלופות ולקבל החלטה בהתאם לרצונו. קיימים שלושה סוגי תומכים: תומך לקרוב משפחה או ידיד, המשמש כתומך לעד 5 אנשים; תומך מתנדב ללא תשלום שעבר הכשרה בהיקף של כ-5 שעות והתחייב להשלים 6 מפגשי הכשרה מעשית, גם הוא עד 5 אנשים; ותומך מקצועי בתשלום, בעל ניסיון של 3 שנים לפחות בעבודה עם אנשים עם מוגבלויות או אזרחים ותיקים, שעבר הכשרה בת 40 שעות לפחות והתחייב ל-8 מפגשי הכשרה מעשית, עד 20 אנשים.

איך מגישים בקשה

לפני הגשת הבקשה מתקיימת פגישת מידע שמארגן האפוטרופוס הכללי, ובסיומה ניתן אישור השתתפות שיש לצרף לבקשה. את הבקשה מגישים בשני עותקים לבית המשפט לענייני משפחה, בצירוף תצהיר, פרטי מבקש המינוי והתומך המוצע, הנימוקים למינוי והסמכויות המבוקשות, וכתב הסכמה של התומך. אגרת פתיחת התיק היא 568 ₪, ועלות התצהיר ביחידת הסיוע היא 57 ₪ (נכון ל-2026). לאיתור תומך אפשר לפנות לאפוטרופוס הכללי או לעמותת מוזאיקה.

כדאי לדעת

אפשר להפסיק את קבלת ההחלטות הנתמכת בכל עת, בהודעה חד-צדדית של מי שקיבל את התמיכה. זו חלופה שמכבדת יותר את עצמאות האדם וכשרותו המשפטית מאשר מינוי אפוטרופוס, ומתאימה למי שמתקשה בניהול ענייניו אך עדיין מסוגל להחליט בעצמו.

טפסים והגשה מקוונת

המידע נבדק מול המקורות ב-25.9.2026. סכומים ותנאים משתנים מעת לעת, והקובע הוא הגוף הרשמי.

חזרה

חסר לכם תוכן או מידע? כתבו לנו ואנו נשתדל להיענות לפנייתכם.

ספרו לנו מה חסר לכם באתר: זכות, ארגון, נושא או כתבה שהייתם רוצים לקרוא. אנחנו קוראים כל פנייה.